Çok küçükken okuduğum bir kitapta torunuyla dedesi sahilden çöpleri toplayıp atıkları yok etmek istemişlerdi. Fakat suya atsak su kirlenir, yaksak hava kirlenir, gömsek toprak kirlenir diyerek atıkları bir türlü bertaraf edememişlerdi. Hikâyenin sonunda en iyisi bu çöpleri hiç atmamak diyordu. Aslında iyi bir şey yapılmak istense de eksik çevre bilinci yerleşti zihnime. Çöpleri hiç atmamak değil hiç çöp oluşturmamak mümkün müydü?
Evet mümkün. Son zamanlarda artan tüketim çılgınlığı ile kulağa pek mümkün gelmese de aslında mümkün. Doğa bize verdikleri konusunda çok cömert. Peki ya bizim doğaya verdiklerimiz? İşte burada insanoğlunun cimriliği devreye giriyor sanırım. Doğanın bize verdiklerini işimize yarayan kısmını alıp kalan kısmını doğaya geri verdiğimiz takdirde toprağa gübre, Havaya oksijen, yeraltı sularına da mineral kazandırarak biz de doğanın cömertliğine teşekkür etmiş oluruz. Yaşadığımız şehir şartlarında atıklarımızı en minimum seviyeye indirsek bile kâfi. Tek kullanımlık ürünler yerine sürdürülebilir ürünleri tercih edersek, geri dönüşebilen ürünleri tercih edersek, daha temiz bir dünya mümkün. Tek kullanımlık ıslak mendiller yerine ellerimizi yıkamayı tercih etsek mesela ya da tek kullanımlık kâğıt havlular yerine iyi dezenfekte edilmiş bezleri. Topluma açık alanlardaki lavabolarda hava ile kurutan makineleri tercih etsek… Liste böyle uzar gider…
Çocuklarımıza vereceğimiz küçük bir çevre bilinci belki de ileride bir ağacı, bir su kaynağını, havayı, toprağı kurtaracak. En iyisi hiç çöp atmamak değil hiç çöp üretmemek.
Çevsader Dernek Başkan Yardımcımız Isparta İl Sağlık Müdürlüğünü Ziyaret Etti.
Çevsader Dernek Başkan Yardımcımız Isparta İl Sağlık Müdürlüğünü Ziyaret Etti. Ankara'da 2023 yılında kuÇevre Sağlığı Teknikeri Yeşim Yener Yazdı-Sıfır Atık Mümkün mü?
Yorumlar
Yorumlar (Yorum Yapılmamış)
Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Benzer Haberler
-
Çevsader Dernek Başkan Yardımcımız Isparta İl Sağlık Müdürlüğünü Ziyaret Etti.
-
HSGM Çevre Sağlığı Dairesi Başkanlığı tarafından Mesul Müdür Eğitimi Düzenlendi.
-
Nevzat AKDENİZ Yazdı- Gıda Kontrolü ve Çevre Sağlığı
-
Çevsader Başkanından 8 Ekim 2024 TBMM Ziyareti
-
Çevre Sağlığı Mesleki Sorun ve Çözüm Önerileri Raporu MHP’de
-
Çevre Sağlığı X Etkinliği 8 Ekim 2024 Salı14.00’de
-
Türkiye’de 26 Eylül Dünya Çevre Sağlığı Günü Kutlandı
-
26 Eylül Dünya Çevre Sağlığı Günü Kutlu Olsun
-
KINAMA MESAJI
-
Dünya Çevre Sağlığı Günü X Etkinliği 26 Eylül 2024 20.00
-
Çevsader’den Ortodolidin Solüsyonu Araştırması
-
Dernek Başkanımızdan Tekirdağ İlindeki Meslektaşlarımıza Ziyaretler