Çevsader Dernek Başkan Yardımcımız Isparta İl Sağlık Müdürlüğünü Ziyaret Etti.

Çevsader Dernek Başkan Yardımcımız Isparta İl Sağlık Müdürlüğünü Ziyaret Etti.

Çevsader Dernek Başkan Yardımcımız Isparta İl Sağlık Müdürlüğünü Ziyaret Etti. Ankara'da 2023 yılında ku
Ana Sayfa Güncel Haber 20 Nisan 2019 1145 Görüntüleme

Bir Çevre Sağlıkçının Kaleminden Dökülenler 2/ Tütün Denetimi

Sağlık personelinin tütünle mücadelede eğitimci rolünde olması gerekirken sahada denetimde görevlendirilmesi sağlık personelinin mesleki eğitim nosyonuyla örtüşmemektedir. Bu bağlamda, hiçbir sağlık personeli 4207 Sayılı Kanun kapsamında denetim elemanı olarak görevlendirilmemelidir.

Sağlık Bakanlığı özellikle bu denetimleri, sağlık personeline ve sağlık personeli içinde de ağırlıklı olarak Çevre Sağlığı Teknisyenlerine yaptırmaktadır. 4207 Sayılı Kanun ve ilgili mevzuatında tütün denetimini Çevre Sağlığı Teknisyenlerinin yapacağına dair herhangi bir ibare bulunmamasına rağmen üst üste yıllarca görevlendirilenlerin Çevre Sağlığı Teknisyenleri olduğu görülmektedir. Hem de asli görevleri(içme kullanma sularından numune alma, denetim, yüzme suyu ve havuzlarının denetimi ve numune alma, ambalajlı suların denetimi ve numune alma, biyosidal ürünlerin denetimi, uçucu madde denetimleri, sıhhi ve gayrısıhhi işletmeler ile ilgili görüş talepleri, halk sağlığı ile ilgili şikâyetlerin değerlendirilmesi…) yanında bu işleri ekstradan yapmaktadırlar. Bu sorun özellikle ilçelerde (1-2 kişilik personel bulunan) sorun olmaktadır. Küçük yerleşim yerlerinde sorunlar daha belirsiz olabileceği gibi farklı minvallerde de olabilmektedir. Oysaki bu görev, hangi kurum olursa olsun farklı unvanlarındaki personel tarafından da yapılabilir. Kaldı ki, Emniyet Müdürlüklerinde, Zabıta Ekiplerinde veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında denetim yapanların hiçbiri Çevre Sağlığı Teknisyeni değildir. Bu yükün paylaşılması gerekmektedir.

Üst üste birkaç yıl görevlendirilen ve işletmeler tarafından iyice tanınmış ve hatta kendilerine iticilik oluşmuş denetim görevlilerinin yenilenmesi personelin can güvenliği, moral ve motivasyonu açısından da elzem hale gelmiştir.

Çevre Sağlığı Teknisyeni asli görevlerinin yanında ekstradan tütün denetiminde görevlendirilmektedir. Hem daha önceleri yaptıkları işlerini hem de gün geçtikçe artırılan (aylık 10 iş günü il içi çapraz denetim ve planlı rutin denetim / aylık icap nöbeti 15 ile personel sayısına göre 30 iş günü) tütün denetimlerini yapmaktadırlar. İlçelerde Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Birimleri mevcut değil ve personel sayısı az. Başlı başına bir birim ve iş yükü oluşturduğu için bu birimlerin il sağlık müdürlüklerinde kurulduğu gibi ilçe sağlık müdürlükleri ve TSM lerde kurulması gerekir. Tütün denetiminde hedef sayı belirlenmesi ve denetim sayıları ile muhtelif adresler için yapılan ihbarların değerlendirilmesi nedeniyle, tütün denetimleri ağırlıklı olarak sağlık personelinin asli görevlerinin önüne geçmiştir. İş yükü, yıpranmışlık, tükenmişlik sendromunda artış gözlenmektedir.

Bütün bu ek iş yüküne rağmen, tütün denetiminin sağlık personelinde(Çevre Sağlığı Teknisyenleri/Teknikerleri) bir getirisi (Çevre Sağlığı Teknisyen/teknikerleri PGD ve Çevre Sağlığı denetimi yaptığı için tütün denetiminden ek %5 puan tütün denetimi için verilmiyor) yoktur. Olsa da, can güvenliği, psikolojik-sözlü şiddet ve mobbing nedeniyle, personel bu işi yapmak istememesine rağmen çalıştırılmaktadır.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

| ÖzTürkTASARIM.com |