Çevsader’den Ortodolidin Solüsyonu Araştırması

Çevsader’den Ortodolidin Solüsyonu Araştırması

Çevre Sağlıkçılar Eğitim ve Dayanışma Derneği tarafından Ortodolidin Solüsyonu Araştırması açıklaması yay
Ana Sayfa Güncel Haber 10 Eylül 2024 95 Görüntüleme

Çevsader’den Ortodolidin Solüsyonu Araştırması

Çevre Sağlıkçılar Eğitim ve Dayanışma Derneği tarafından Ortodolidin Solüsyonu Araştırması açıklaması yayınlandı.

Açıklama şöyle;

Ortodolidin Solüsyonu Amin Grubu bozulabilen bir kimyasal maddedir. Sularda Bakiye Klor ölçümünde kullanılır. Öngörülen raf ömrü 2 yıldır. Temin edilmesi ve uygulanması kolay, basit ve çok daha ucuzdur.

Bakiye klorun sularda açığa çıkarılmasında kullanılan bu kimyasal madde, (kapalı ambalajda ve uygun şartlarda korunması şartıyla) raf ömrü 2 yıl olmasına rağmen bazı il/ilçelerde daha uzun süreli saklandığı ve yanlış ölçüm sonucu verdiği şikâyeti Derneğimize ulaşmıştır.

Konuyla ilgili olarak danıştığımız uzmanlar tarafından ortodolidin solüsyonunun bozulabilen ve aynı zamanda kanserojen zehirli bir madde olduğu belirtmektedir.

Olası sakıncalı durumların oluşmaması için meslektaşlarımıza birkaç önemli önerimiz olacaktır.

  • Aynı yerden eş zamanlı alınan örneklerden eski ve yeni raf ömrüne sahip ortodolidin solüsyonu ile ölçüm yapılması, eğer hatalı sonuç var ise derhal kullanımdan çekilerek, İl/İlçe Sağlık Müdürlüğüne eski solüsyonunun teslim edilmesi, söz konusu kimyasal maddenin tehlikeli atık olmasından dolayı mevzuata uygun yolla imhasının sağlanması,
  • Zehirli bir madde olduğundan ortodolidin solüsyonunun mutlaka göze, cilde ve solunum yollarına temasın önlenmesi için ölçüm sırasında cerrahi maske, önlük, eldiven vb. koruyucu ekipman ve mesleki kıyafet kullanılması
  • Ortodolidin solüsyonunun havaya ve ısıya maruz bırakılması etkin madde değerinin raf ömrüne göre daha fazla düşmesine sebep vereceğinden uygun şartlarda saklanmasına özen gösterilmelidir.

Dikkate alınarak uygulanması amacıyla bu araştırmayı duyurmaktayız.

Çevre Sağlıkçılar Eğitim ve Dayanışma Derneği

Kaynak: https://www.cevsader.org.tr/haberler/ortodolidin-solusyonu-arastirmasi 

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

| ÖzTürkTASARIM.com |